Sobre la salut

Autocuració
Salut
Definició de la salut

Viure plenament

Autocuració

Vull introduir-vos una noció que cadascú hauria de tenir en compte: l’esfera de l’autocuració.

Aquesta esfera de l’autocuració és l’estat normal en què tots hauríem de ser, i dins la qual estem protegits contra les agressions exteriors i les agressions que de vegades ens infligim a nosaltres mateixos. El nostre organisme té la capacitat de curar-se de la major part de les agressions que l’afecten. La natura és un entorn inhòspit en el qual hem de sobreviure i en el qual les agressions són nombroses.

El vernís de la civilització no esborra aquesta realitat.

Si vivim en harmonia amb les lleis de la natura, som dins l’esfera. En aquest estat, l’organisme disposa plenament de la capacitat de curar-se de les agressions i malalties que l’afecten.

A mesura que ens allunyem d’aquesta harmonia, si per exemple modifiquem la nostra dieta, ingerim toxines de qualsevol tipus (medicaments, drogues, excitants…) o ignorem els missatges de l’organisme, esgotant-nos, acceptant un estrès permanent, etc., sortim d’aquesta esfera d’autocuració i ens n’apartem a més o menys distància.

Aquesta noció de “més o menys” és important, perquè determinarà la capacitat de tornar-hi “més o menys fàcilment”, si ho volem fer, és clar.

Fora d’aquesta esfera, l’organisme perd la capacitat d’autocurar-se. Esdevé cada cop més i més vulnerable com més ens n’allunyem. Cada agressió esdevé més difícil de gestionar i d’eliminar per l’organisme. La suma de les toxines acumulades esdevé colossal. I, com més lluny de l’esfera som, menys reacciona l’organisme.

Això fa dir a algunes persones que són robustes perquè res no les afecta quan, en realitat, el seu organisme ha deixat de reaccionar. Amb el pas del temps, la reacció de l’organisme esdevé desproporcionada. Aquest és el cas de malalties que es desenvolupen en silenci, a poc a poc durant dècades, i que es desencadenen amb violència quan de vegades ja és tard: càncer, AVC (Accident Vascular Cerebral), etc.

Fora de l’esfera, quan ens colpeja una agressió o una malaltia, hem de triar entre dues possibilitats:

 • Continuar vivint fora, curant-nos amb pal·liatius químics que només podran atacar els símptomes, i que acabaran fent-nos més mal que bé. O que senzillament acabaran per matar la persona, ràpidament o a poc a poc. Tot depèn de l’estat d’allunyament de l’esfera. No hi ha noció de durada de l’allunyament, sinó només de distància. Tot això pot arribar molt ràpidament, o no, en funció de la intensitat de la desobediència a les lleis de la natura.
 • Tornar dins l’esfera, tornant a respectar les lleis de la natura. L’organisme recuperarà aleshores la seva capacitat d’autocuració. Això demana temps, molt temps, però és l’única solució raonable. Això implica que no cal tractar la malaltia, només cal tornar al camí de l’esfera. Podem accelerar aquest retorn mitjançant diferents principis.

Ho heu entès bé: tornar dins l’esfera és adoptar una higiene de vida sana de manera constant.

Romandre’n fora és triar un tipus de vida tòxic, acceptant-ne els inconvenients amb l’ajut de la medicina al·lopàtica i dels remeis químics i tòxics que proposa (però també dels remeis anomenats naturals, que al cap i a la fi són medicaments sense efectes secundaris).

Salut

El nostre segle marcarà una gran fita en la història de la Humanitat. Una època en la qual hi ha hagut:

 • Augment del càncer: el Centre Internacional de Recerca sobre el Càncer (CIRC) preveu de nou un augment mitjà del 75% d’aquí al 2030.
 • Progressió esgarrifosa de la malaltia d’Alzheimer, que afectarà 250 milions de persones l’any 2040, segons el World Alzheimer Report de l’any 2013.
 • Progressió de la diabetis, que es calcula que afectarà 300 milions d’individus a escala mundial d’aquí al 2025, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
 • Caiguda de la fertilitat masculina, dividint per dos el nombre mitjà d’espermatozoides en 50 anys.
 • Epidèmia de l’obesitat: el 66% dels americans tenen sobrepès o són obesos, i els països europeus, l’Índia, la Xina, els països àrabs i els països africans estan seguint el mateix camí.
 • I un llarg etcètera.

Aquestes xifres són inquietants; demostren que la humanitat avança cap a una catàstrofe sanitària.

Però el que veritablement m’esgarrifa, de fet, és que nosaltres, els adults, estem condemnant a una mala salut a milions de nens, que no ho saben ni ho poden saber. No podem demanar a un nen de 5 anys que llegeixi publicacions i posi en pràctica els consells.

Ara, més que mai, cal revisar la nostra higiene de vida.

És hora de sortir del coneixement teòric i passar a la pràctica, enviar a volar les nostres certeses pel que fa a les nostres necessitats i escoltar per fi l’únic metge d’aquest món: la vida, la salut… Deixar que aquesta salut s’expressi, aprendre a escoltar-la.

L’objectiu és separar-nos de totes les nostres idees preconcebudes, totes les nostres creences tan petites i maques, les petites caselles rígides on ens sentíem tan bé i on ens dèiem: “fes això i tot anirà bé”, “menja així i tot anirà bé” i, si la cosa no us funciona, us diran que ho practiqueu malament. Si no entreu en el motlle que els “intel·lectuals” ens imposen, és perquè no heu fet l’esforç, perquè no sou coratjosos, perquè no n’esteu segurs, no teniu el tremp que cal, sou dolents, i per això no ho heu aconseguit. Estic cansat del menyspreu d’aquests “intel·lectes”, estic cansat d’aquestes representacions.

El que us proposo és sortir dels camins més freqüentats i seguir el vostre camí. Un camí adaptat a la vostra salut personal. Un camí que cap professional de la salut no podrà qüestionar. Cerquem, provem, adaptem, i després veiem.

Per exemple, si algú és un gran esportista amb massa muscular, però la seva higiene de vida afecta la seva salut ja que menja moltes proteïnes, pot intentar reduir-les o eliminar-les durant un temps i veure què passa. No ens morirem per menjar menys proteïnes durant un temps. Experimentem, però l’objectiu principal sobretot és entendre!

L’objectiu és trobar el que és fisiològic per a nosaltres, al nivell de la nostra alimentació i del nostre tipus de vida. Cal anar al fons de nosaltres mateixos. Aquesta experiencia, aleshores, és interessant perquè és una experiència individual.

De què serveix avançar en ramat si l’higiene de vida del ramat no ens correspon? Podem avançar en ramat però, certament, cadascú individualment en el si del ramat.

En l’àmbit de l’alimentació o del tipus de vida, cal ser conscient que la majoria de les persones són botxins d’ells mateixos. En efecte, cal ser conscient que el model que veiem és un model dictat per una persona. Si aquest model és erigit com a dogma, és perquè és dictat per la por.

Per a l’ésser humà, hi ha un marc normal que comprèn:

 • Un marc de temperatura: es viu pitjor quan fa massa fred o massa calor.
 • Un marc alimentari: malauradament, avui dia la gran majoria d’aliments que ens ofereixen els supermercats no són “aliments” comestibles per a l’home (vegeu: “Cristal·lització sensible”). I ens sorprèn la repercussió de l’alimentació en la nostra salut. Sorgeixen noves malalties i exploten malalties cròniques.
 • I un llarg etcètera.

Però la regla de base és l’adaptació individual. Aquesta regla no ha de ser dictada per una altra persona que no sigui nosaltres, en termes d’alimentació, de ritme de vida, de descans, de relació, etc. I, si no estem contents fent aquests canvis, és que ens hem equivocat en un moment determinat.

En aquest sentit, a partir de la nostra fisiologia, cal aprendre com funciona el nostre cos. A partir d’aquí, no cal tenir opinió -ignorem les opinions-; és millor que “pensem” constatant només si el que fem és el millor per a nosaltres o no.

L’objectiu, doncs, no és trobar un mètode o una regla rígida, sinó trobar una comprensió o veritat. Algunes persones necessitaran una cosa en un moment donat que no necessitaran en un altre. Una persona pot necessitar una cosa que una altra no necessitarà.

Massa gent s’adhereix dogmàticament a una cosa i més tard en pateix les conseqüències. Existeix un marc per a tot: per als ritmes de treball, per a les relacions, etc. El terme “marc” vol dir que és un lloc on cadascú podrà elaborar les seves regles de funcionament a partir de dades. No tenim receptes; tenim una llista d’ingredients per tallar un vestit a la nostra mida. L’important és definir aquest marc i després deixar viure l’altre. Això implica que acceptem que l’altra persona no faci exactament el que fem nosaltres. L’esperit corporatiu i d’uniformitat queda malmès, perquè avui ens agrada ser uniformes. Ens hem perdut tant, sabem tan poc qui som que, al cap i a la fi, necessitem que els altres siguin la nostra imatge.

Els únics criteris per saber si seguim la direcció adient són el plaer i l’alegria.

L’higiene de vida, o fins i tot l’higiene de vida natural de l’home, corresponen a la vegada a una ciència i a un art de viure que tenen l’objectiu de promoure la salut.

El respecte de les lleis de la natura és el que genera una bona salut.

La negligència d’aquestes lleis més enllà de certs límits dirigeix els organismes vius cap a la malaltia.

Definició de la salut

La definició és molt més senzilla del que pensem. Parlem d’un cos sa quan:

 •  Hi ha una bona eliminació dels residus a nivell de les nostres cèl·lules
 •  Hi ha una bona aportació d’oxigen a les nostres cèl·lules
 •  Hi ha una bona aportació de nutrients a nivell de les nostres cèl·lules

Eliminació

Aquest procés és regit per la limfa. La limfa es troba a tot el cos; no hi ha cap lloc del cos sense limfa i vascularització. Aquestes estan relacionades sistemàticament per a l’eliminació i la nutrició de les cèl·lules. El paper de la limfa és convertir les toxines en inactives i eliminar-les pels ronyons.

Aportació d’oxigen i nutrients

Aquesta aportació no pot fer-se de manera fisiològica i adaptada si l’eliminació no es fa com s’hauria de fer. Per tal que una cèl·lula es trobi ben nodrida, el sistema limfàtic ha d’eliminar bé. A més, l’aportació externa ha de ser de qualitat, i no tant en quantitat ni en diversificació!

Conclusió

En poques paraules, cal intentar viure una vida sana i, per estar sa,

només ho podem fer amb una vida sana.

Ni amb vacunes, ni amb medicaments, ni amb cap altre remei,

només la vida sana dóna la salut.

Albert Mosséri (higienista)

Viure plenament

Segons Pascal Jacquot

Febrer de 2011

Potser no hem triat néixer, però podem triar viure. I, per tal de viure plenament, per caminar amb serenor, hem d’aprendre a viure durant tota la nostra vida.

 

Necessitem tota la vida per aprendre a viure”, deia Sèneca.
“No naix
em vius, ho esdevenim”, escriu la cantant Lola Lafon.

 

El nostre aprenentatge, els nostres descobriments durant tota la nostra vida són diversos i ens aporten, com a mínim cal esperar-ho, una mica de saviesa, però sovint són massa limitats i parcel·laris per permetre’ns controlar totalment el nostre desenvolupament personal. Per aquest motiu, cal posar-nos en mans de professionals, d’especialistes de tal o tal altra disciplina? No són també miops en molts altres àmbits?

Es pot ser un científic especialitzat, un intel·lectual apassionat i ser totalment ignorant en una disciplina propera. Per exemple, podem parlar d’esport, dissertant sobre l’esport sense ser esportistes, podem ser esportistes sense conèixer veritablement el cos, podem creure que coneixem el cos sense endevinar-ne totes les interferències, podem dissecar-lo per dominar-ne una part sense endevinar totes les interdependències, podem creure que estem tractant un òrgan sense imaginar o constatar els efectes en els altres òrgans, podem estudiar racionalment una cèl·lula sense sospitar la seva afectivitat, la seva dimensió espiritual, el seu valor metafísic…

Sobretot, no es tracta de rebutjar les investigacions, els descobriments científics que evidentment són molt útils, com tampoc de qüestionar les aportacions psicològiques i psicoanalítiques que relativitzen o expliciten les reaccions o comportaments, ni tan sols de posar en dubte les influències o els valors espirituals que permeten donar una dimensió potser més subjectiva però també més àmplia a una convicció. Però ningú, ni tan sols el més dotat o el més prestigiós, no podrà mai substituir el nostre rol personal pel que fa al més valuós que tenim: la vida. Si evidentment necessitem ajut, si hem d’aprendre a ser lleials demanant consells o confiant en un determinat òrgan del nostre cos, sempre som l’únic pilot general a bord de la nostra vida. I potser la moneda que especifica amb molt sentit “vostè és el seu millor metge” ha perdut un xic de la seva legitimitat, però continua essent vàlida. Pel que fa a la nostra vida, la nostra salut de l’ànima però també la nostra salut del cos, és evident. El conseller espiritual més perspicaç, el metge més competent, mai no substituiran el pastor que som cadascú de nosaltres per observar, vigilar, mimar i corregir els nostres actes, els nostres defectes o els nostres costums.

Cal aprendre a admirar la Vida, la pròpia Vida, i a dirigir-la.

No oblideu que la salut és el nostre bé més valuós”
Alain Mosséri.