Preguntes y respostes

Quina és la diferència entre un fisioterapeuta i un osteòpata?
Osteopatia i dona embarassada
Osteopatia i nadó

1. Quina és la diferència entre un fisioterapeuta i un osteòpata?

La fisioteràpia és practicada per un professional que es forma en 3 anys després d’una preparació per a l’examen d’accés (un any o, el més freqüent, dos anys) i que ha aconseguit un diploma sanitari de cicle curt. Té un estatus universitari de 2 anys després de la selectivitat (Bac + 2, a França), malgrat els seus 3 anys d’estudis, atès que els anys de preparació per a l’examen d’accés no es tenen en compte.

Durant els seus curts estudis, el fisioterapeuta ha adquirit nocions de patologia, però no ha rebut formació pel que fa al diagnòstic. És, per tant, un auxiliar mèdic al servei del metge de capçalera, que és qui estableix el diagnòstic i decideix els actes que haurà de dur a terme el fisioterapeuta al pacient que li envia.

En la seva pràctica, el fisioterapeuta empra tècniques de reeducació de les articulacions i dels músculs malmesos per un accident o una malaltia. Intervé doncs localment, en funció dels símptomes del malalt.

Per la seva banda, l’osteopatia té una visió global del cos. L’osteòpata no tracta puntualment una part del cos o una malaltia. La feina de l’osteòpata no consisteix a reeducar perquè, si s’escau, derivarà el seu pacient a un fisioterapeuta. Examina i tracta el mecanisme humà en la seva totalitat. No tracta els símptomes, sinó que els utilitza per trobar-ne la causa. Si se’n troba la causa (diagnòstic específic osteopàtic), els símptomes desapareixeran per si sols, proporcionant a l’osteòpata la informació sobre la idoneïtat del seu diagnòstic i tractament.

Per fer-ho, l’osteòpata rep una formació de patologia per tal de poder excloure les malalties que no són de la seva competència i derivar el pacient a la disciplina més adient.

Això vol dir que hi ha una diferència significativa entre la professió del fisioterapeuta i la de l’osteòpata, els seus criteris de formació i de praxis s’apropen més a la professió del metge a tots els països del món.

Exemple d’esquema fisiopatològic:

Una vegada l’osteòpata ha entès l’esquema fisiopatològic, pot establir un tractament personalitzat i adaptat al pacient per tal de fer desaparèixer la simptomatologia tot tractant-ne la causa primària. Per “causa primària” entenem una disfunció en un lloc del cos, la qual pot tenir una repercussió local, però molt sovint també a distància! Així doncs, una persona pot arribar amb mal al genoll esquerre, sense saber realment arran de què ha aparegut aquest dolor. En un petit nombre de casos, per exemple, l’origen pot ser als ulls. En efecte, actualment sabem que la visió actua en el conjunt de la tonicitat dels músculs de la postura, que poden tenir repercussió en l’equilibri de la pelvis i, per tant, dels genolls. Aquí, l’objectiu de l’osteòpata no serà tocar el genoll que fa mal, sinó els ulls del pacient.

2. Osteopatia i dona embarassada

Totes les mares ho diuen: l’embaràs provoca nombrosos canvis corporals, que donen lloc també a força molèsties. L’osteopatia pot ser eficaç en la lluita contra aquestes molèsties: pot ajudar el cos a adaptar-se progressivament a les seves transformacions, deixant anar les tensions acumulades. Gràcies a un enfocament global de la pelvis, del diafragma, del crani o fins i tot del tòrax, l’especialista donarà un equilibri al vostre cos, alliberant les zones de restricció que provoquen dolors. Amb gestos molt suaus, l’osteòpata permet que el vostre organisme s’ajusti al vostre estat i garanteixi una millor funcionalitat de tots els vostres òrgans.

Quins mals pot alleujar l’osteopatia?

Lumbàlgia, ciàtica, refluxos gàstrics, restrenyiment, hemorroides, problemes circulatoris, trastorns de son… Aquests símptomes afecten, malauradament, nombroses dones embarassades. Atès que la major part dels medicaments estan prohibits durant l’embaràs, les futures mares tenen tendència a acceptar aquestes molèsties, tot i que l’osteopatia pot permetre alleujar-les. I pot fer-ho amb un treball que té en compte la globalitat del cos, fent-se totalment amb suavitat.

3. Osteopatia i nadó

El part pot ser el primer dels traumatismes per al nadó. Tant si és massa llarg com massa curt, pot pertorbar el funcionament normal de les estructures cranials.

Un part difícil de vegades requereix l’ús d’espàtules, ventoses o fòrceps, que tindran un impacte en la bona mobilitat de les unions dels ossos del crani i causaran trastorns funcionals immediats i posteriors.

Sovint, els nounats neixen amb el cap una mica deformat, el crani amb forma d’obús, un ull més tancat que l’altre, una orella més cap endavant que l’altra, el nas una mica aixafat… Es diu als pares que això s’arreglarà sol… Aparentment sí, però l’equilibri cranial està trencat i existeix una disfunció que és de l’àmbit de l’osteopatia.

Als Estats Units, la doctora Viola Frymann va estudiar 1.200 nadons de 5 dies en un hospital de maternitat de Califòrnia. Fins al 12% tenia l’occípit bloquejat.

CADA NAIXEMENT HAURIA D’ANAR SEGUIT D’UN ESTUDI OSTEOPÀTIC CURÓS

Pel que fa al tractament del vostre nadó, una exploració manual molt suau de les diferents mobilitats fisiològiques (crani, sacre, abdomen…) detectarà fàcilment les disfuncions menors que són l’origen de tots aquests mals.

Mitjançant una correcció manual apropiada, sempre suau, el vostre nadó recuperarà tota l’alegria de viure.

Fins i tot si el nadó no presenta cap trastorn funcional aparent, les mans expertes i atentes d’un osteòpata D.F.O. li permetran iniciar bé la seva vida.

Un metge hauria de ser un investigador etern que cerca la veritat i allò que cura els seus pacients.

No és això una gran satisfacció que eleva l’esser humà, de la seva petitesa, a un nivell més alt?

Si us plau, no dubteu en consultar-nos, estem a la seva disposició.

Quan cal consultar?

És clar: quan es desperten tots tipus de simptomatologies corporals, viscerals o fins i tot psíquiques.

Però també podeu consultar de manera preventiva i descobrir una altra manera de concebre la fisiologia del vostre cos i el seu principi d’autocuració. Si voleu, podem acordar un nombre de sessions anuals. Això depèn de les vostres expectatives.

No dubteu a contactar amb mi mitjançant la pàgina web (a “feu les vostres preguntes”) o per telèfon.

Demanar cita al consultori

Només cal trucar per telèfon i acordarem una cita el més aviat possible. Si estic fent una sessió, us prego que deixeu un missatge i us trucaré el més aviat possible.

(No us oblideu de deixar clarament el vostre nom i el vostre número de telèfon durant la gravació del missatge de veu).

Contact

+ 376 726 790

+376 397 790

Contacteu amb nosaltresclear